DagboekHugo de Vries (1848-1935)

Dagboekfragment: Waarom je in de VS zelfs midden in het bos reclameborden ziet

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Beeld Getty

North Carolina, 27 april 1906

De lichtgelovigheid der Amerikanen en hun behoefte aan vreemdsoortige verhalen zijn bekend; deze zijn de oorzaak van de grote advertentieborden die overal het landschap ontsieren. Ja, tot midden in de eenzame terpentijnbossen vervolgden ons de advertenties van een schoenmakersartikel van Wilmington.

De terpentijnbossen groeien op de savannes. Dit zijn uitgestrekte zandvlakten met een golvend oppervlak. Prachtige bloemen ontbreken op de dorre zandgronden geenszins. Het meest trof ons de blauwe lupine, die in duizenden exemplaren verspreid afstak tegen het witte zand.

Ik mag echter de aantrekkelijkheden van deze merkwaardige flora niet in verdere bijzonderheden schetsen. Ik heb mij thans te wijden aan de beschouwing der terpentijnbomen, die een der grote bronnen van welvaart voor de streek zijn.

De terpentijnbomen zijn dennenbomen, die eruitzien als onze gewone dennen, maar hoger worden en hun kroon op een langere kale stam dragen (pinus palustris). Zij heten langnaaldige dennen, want hun naalden zijn een kwart meter lang en soms meer.

Deze naalden geven een voortreffelijk materiaal om de rijwegen in deze zandstreken te verbeteren. Zij worden eenvoudig in de voren der wielen over de weg uitgespreid en men rijdt dan op zo’n zandweg even snel als op de beste geoliede harde rijweg.

Hugo de Vries (1848-1935), bioloog en geneticus. Ingekort fragment uit O, Wies! ’t Is hier zo mooi! – Reizen in Amerika. Atlas, 1998.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden