DagboekHariot Lady Dufferin (1844-1936)

Dagboekfragment: Waar is al het ijs in de Neva gebleven?

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

St.-Petersburg aan de Neva, 1959.  Beeld Getty
St.-Petersburg aan de Neva, 1959.Beeld Getty

St.-Petersburg, 20 april 1879

Een nieuwe sensatie! Toen ik gisteravond uit het raam keek, zag ik één grote, besmeurde ijsvlakte. En deze ochtend stroomt er een schitterende rivier zonder ook maar het kleinste stukje ijs onder mijn raam, onder een blauwe lucht met een stralende zon! Het tempo waarin deze verandering zich heeft voltrokken is werkelijk wonderbaarlijk, al is het jammer dat het ’s nachts is gebeurd.

Doorgaans wordt de opening van de Neva met groot ceremonieel gevierd. De gouverneur gaat aan boord van de staatsiesloep, die door duizenden bootjes wordt gevolgd. Hij heeft een brief voor de Tsaar bij zich, die de vorst op de hoogte brengt van het goede nieuws.

Om de een of andere reden was er geen groot feest vandaag, alleen veel drukte en een grote mensenmassa op de kaden. Ik kan nauwelijks zeggen hoe heerlijk deze plotselinge aankondiging van de zomer is.

In de kerk werd een dankdienst gehouden voor het behoud van de Tsaar (na een mislukte moordaanslag op 14 april, red.).

21 april

Niets is zo merkwaardig als de manier waarop de Russen hun kinderen onderwijzen. Gisteren merkte een dame tegen mij op: ‘Het enige waar ik op sta bij een gouvernante, is dat zij de kinderen niets leert. Het kan een vrouw zijn die ik graag mag, terwijl haar onderwijs mij tegenstaat – want zodra ze les ­gaan geven, is er geen weg meer terug.’

Hariot Lady Dufferin (1844-1936), echtgenote van de Britse ambassadeur Lord Dufferin. Ingekort fragment uit My Russian and Turkish Diaries. Murray, 1917.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden