DagboekFrances Stevenson (1888-1972)

Dagboekfragment: Vriendelijk verzoek aan Hitler: hou op met die antisemitische propaganda

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Londen, 18 februari 1934

Oud-generaal John Seely heeft ­Hitler bezocht en was zeer onder de indruk van hem. Hij zei dat hij al tien jaar geleden heeft voorspeld welke kant het zou opgaan in Duitsland.

Onlangs heeft hij ook D’Abernon ontmoet, die zich nog Seely’s advies kon herinneren, uit de ­jaren toen die ambassadeur was in Berlijn: ‘De Fransen zijn onze fundamentele vijand, maar de Duitsers mogen ons.’

Seely vertelde hoe D’Abernon een gefortuneerd man werd. ‘Hij ontsnapte over de daken van Constantinopel met een document op zak dat hem een half miljoen pond opleverde.’ Een bijzonder ­romantisch en opwindend verhaal, maar tamelijk lasterlijk, als het al waar is.

We hadden het ook over H.A.L. Fisher en zijn briljante boek over Mary Baker Eddy, dat zo veel tegenwerking kreeg van de Christian Scientists. Toen Fisher op tournee ging naar de Verenigde Staten, werd hij er grotendeels geboycot.

‘Je moet nooit ruzie zoeken met een religieuze sekte’, zei David, ‘en dat geldt ook voor de Joden.’

‘Maar Hitler moest wel’, zei Seely.

Seely vertelde hoe Hitler had moeten lachen om een brief van dr. Temple, de aartsbisschop van York, waarin die schreef dat hij, voor hij een delegatie naar Oberammergau afvaardigde, Hitlers verzekering wilde dat antisemitische propaganda achterwege zou blijven! Seely zweert dat Hitler het hem hoogstpersoonlijk heeft verteld, met een knipoog.

Frances Stevenson (1888-1972), ­echtgenote van de Britse staatsman David Lloyd George. Ingekort fragment uit Lloyd George: A Diary by Frances Stevenson. 1971.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden