Dagboek Arthur F. Munby (1828-1910)

Dagboekfragment: Victoriaanse vuilnisvrouwen staan hun mannetje

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Vuilnis in Amsterdam. Beeld ANP

Londen, 14 februari 1860

Op de terugweg van Paddington zag ik een groep vrouwen die in het vuilnis werken. Enkele nette werklieden liepen met mij op. Het waren forse, goed geproportioneerde vrouwen en een van hen, breedgeschouderd en in een zware bruine overjas, sjouwde een zak in het afval gevonden spullen mee.

‘Kijk eens wat een sterke vrouw!’, riep een van de mannen. De vrouwen dachten dat ze uitgelachen werden en antwoordden met scheldwoorden, sisgeluiden en ruw gelach. De mannen reageerden op hun beurt met goedmoedig geschimp, maar ze konden niet op tegen het uitbundige gelach van het schone geslacht.

Tot in Westminster werden ze door de jouwende vrouwen achtervolgd, tot de schimpscheuten zich vermengden met luidruchtige verzoeken om bier – een impliciete erkenning van hun ondergeschikte rol.

Toen ze op een straathoek uiteengingen, riep een grauw meisje van een jaar of 19: ‘Hé, bestel eens een potje bier voor ons! We zijn uitgedroogd!’ Maar de mannen weigerden lachend en lieten hun vrouwelijke belagers vruchteloos scheldend achter.

Bij een dergelijk tafereel hoor je je vast geschokt te voelen door de ruwe taal van de werklui en de verdorvenheid van de vuilnisvrouwen. Maar wat mij trof, was het prikkelende verschil met de omgangsvormen in de beschaafde klasse.

Arthur F. Munby (1828-1910), Engelse jurist.
Ingekort fragment uit Munby – Man of Two Worlds. John Murray, 1972. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden