Dagboekfragment Alexandrina Victoria (1819-1901)

Dagboekfragment: Victoria wordt niet moe op de dag van haar kroning

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Alexandrina Victoria van Hannover.

Londen, 28 juni 1838

Om 4 uur werd ik gewekt door de kanonschoten in het park en daarna kon ik door alle rumoer niet goed meer slapen. Om 7 uur op, voelde me sterk en goed. Het park bood een merkwaardig aanzien: een mensenmassa tot aan Constitution Hill, soldaten, muziekkorpsen et cetera.

Ik genoot een klein ontbijt, kleedde mij aan en at nog wat. Om half 10 begaf ik mij naar het aangrenzende vertrek, waar ik oom Ernest, Charles en Feodore, Lady Landsdowne, Lady Normanby, de hertogin van Sutherland en Lady Barham begroette, allen in vol ornaat.

Om 10 uur besteeg ik de staatsiekoets, met de hertogin van Sutherland en Lord Albemarle. Het was mooi weer en de menigte was groter dan ik ooit heb gezien – een mensenzee van miljoenen onderdanen die de rijtoer wilden zien. Hun uitingen van aanhankelijkheid en trouw waren overweldigend en ik kan niet zeggen hoe trots het me maakt de koningin van zo’n natie te mogen zijn!

Om half 5 was ik terug in de koets, met de kroon op mijn hoofd en de scepter en rijksappel in mijn handen, en we begonnen dezelfde processie als ’s ochtends, door een zo mogelijk nog grotere menigte. De hartelijkheid en loyaliteit waren hartroerend en ik zal me deze dag voor immer heugen als de schitterendste van mijn leven.

Even na 6 uur was ik thuis, in het geheel niet moe.

Alexandrina Victoria (1819-1901), koningin van het Verenigd Koninkrijk. Ingekort fragment uit Queen Victoria in her Letters and Diaries. Penguin, 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden