DagboekFred Lodge (1913-1976)

Dagboekfragment: Verwoede speurtocht naar sigarettenpeuken

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Stalag VIIIB, Lamsdorf, 11 september 1942

Britse en Amerikaanse krijgsgevangenen in de Tweede Wereldoorlog in Stalag 11B.Beeld © LAPI / Roger-Viollet

Bracht de ochtend door met een speurtocht naar peuken, maar anderen zijn ons kennelijk voor geweest want de zoektocht leverde haast niets op.

Ik zag Bill Robinson, van wie ik drie sigaretten leende. Door ze doormidden te breken heb ik er zes van gemaakt. Nu hebben we er allemaal één om na het eten op te steken.

Met Day een ommetje gemaakt door het kamp. Eric vroeg een Engelse vent om een vuurtje en toen vroeg hij of we genoeg sigaretten hadden. Eric vertelde hem dat we ze van de grond oprapen. Hij nam ons mee naar zijn barak en gaf ons vijftien stuks. Sommige van die kerels zijn echt oké.

Velen van ons hebben kacheltjes gemaakt van conservenblikken. De vormen lopen zeer uiteen en het is grappig om te zien hoe iedereen denkt dat een stalag-­kacheltje eruit hoort te zien. Hout is er nauwelijks, dus is iedereen ijverig schillen, twijgjes en kartonsnippers aan het sparen.

Met een stuk van het hoofdeinde van je bed kun je een maaltijd koken, dus zijn langzamerhand alle hoofdeinden aan het verdwijnen. Dit tot ergernis van de Duitsers, die met strenge straffen dreigen waar niemand zich iets van aantrekt.

Vanavond hebben we lepels gekregen, een direct gevolg van een inspectieronde van de kampcommandant gedurende de maaltijd.

Fred Lodge (1913-1976), Canadese infanterist, van 1942 tot 1945 in Duitse krijgsgevangenschap. Uit Fred Lodge’s Diaries. FriesenPress, 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden