Dagboek Richard Gordon Smith

Dagboekfragment: Uit tachtigduizend kelen klinkt de kreet banzai banzai banzai!

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Yamasaki, 11 februari 1904

Een grote dag. Naar verluidt zijn 23 Russische schepen tot zinken gebracht en hebben twintigduizend soldaten Port Arthur veroverd. ’s Avonds was er een grote fakkeloptocht naar de Nanko-tempel. Een enorme menigte; uit tachtigduizend kelen klonk de kreet banzai banzai banzai, die echode tussen de heuvels en kilometers ver in de omtrek te horen was.

12 februari

Ik nam een fles whisky mee, zodat de mannen konden drinken op het succes van leger en marine. De cijfers in het officiële rapport zijn een stuk lager dan in de geruchten van gisteren. Niettemin: er zijn negen Russische schepen vernietigd en één is tot zinken gebracht. Een uitstekend begin.

Het aantal slachtoffers valt nog mee: 4 doden en 54 gewonden aan Japanse zijde, 19 doden en 64 gewonden bij de Russen.

De Russen hebben iets schandelijks gedaan voor de kust van Hokkaido: ze brachten een kleine passagiersstomer tot zinken, zonder eerst te vragen zich over te geven.

Ik zag geen enkele houtsnip vandaag, wel een fazant, ik had flink succes met de kwartels en miste twee eenden.

Ik heb Kosa geraakt toen hij in de bamboebosjes zat. Ik schoot vijf hagelpatronen nr 5 in zijn ­gezicht. Het was niet mijn schuld, hij was onzichtbaar in de lage bamboe. Hij gaf geen kik en gedroeg zich even manhaftig als vorig jaar, toen een stuk bamboe zijn voet spietste.

Richard Gordon Smith (1858-1918), Britse wereldreiziger. Ingekort fragment uit The Japanese Diaries of ­Richard Gordon Smith. Viking, 1986.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden