Dagboek Paul Bowles

Dagboekfragment: Turken weten de kloof tussen de islam en de rest van de wereld te overbruggen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Istanbul, 2 oktober 1953

De Turken zijn de enige moslims die ik heb ontmoet, die dat merkwaardige idee (dat kennelijk bij alle volgelingen van het Ware Geloof leeft) van zich af hebben gezet dat er een onvermijdelijk, onoverkomelijk verschil bestaat tussen henzelf en niet-moslims.

Voor mijn gevoel zijn ze er althans in geslaagd de peilloze afgrond die de islam isoleert van de rest van de wereld, te overbruggen. Het is geen sympathie die van één kant komt, zoals die van de welwillende reiziger voor de wat eenvoudiger mensen uit een andere cultuur, maar iets wat ook door henzelf verlangd en gevoeld wordt.

Het is roerend om te zien hoe graag ze je willen begrijpen en het je naar de zin willen maken. Ze willen dat in feite zo graag dat ze verzuimen goed te luisteren en dus alles door elkaar halen. Hun goede wil verslapt echter zelden, en op den duur weegt dit ruimschoots op tegen al die keren dat je een ontbijt krijgt dat je niet besteld hebt of dat je bij het vragen naar de weg een heel andere kant uitgestuurd wordt dan je had willen gaan.

Er is natuurlijk de taalbarrière. Om in Istanbul te wonen moet je Turks kunnen spreken, en omdat ik van geen enkele Altaïsche taal iets afweet, heb ik het er zwaar te verduren. Als ik iets gedaan wil krijgen, zijn de kansen negentien op twintig dat het misgaat.

Paul Bowles (1910-1999), Amerikaanse schrijver. Ingekort fragment uit Hun hoofden zijn groen en hun handen blauw. Vertaling Gideon den Tex. Veen, 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.