DagboekRanuccio Bianchi Bandinelli (1900-1975)

Dagboekfragment: Theevisite met Himmler en Hitler

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

null Beeld Getty
Beeld Getty

Rome, 6 mei 1938

Op tafel stond allerlei zoetigheid, maar Hitler dronk alleen thee en at met weemoedige blik droge koekjes. Het gesprek stokte. Ik bood de gast, een beetje aarzelend, een schaal gekonfijte kastanjes aan.

Op dat moment boog Goebbels zich naar voren, met de woorden dat het om de befaamde kastanjes ging waar Göring zo dol op was. Verder vertelde hij dat Göring telkens wanneer hij in Italië was er een paar kilo van kocht; als hij naar bed ging, legde hij er een ­dozijn van op tafel en zette vervolgens de ramen wijd open, in de hoop dat de nachtelijke kou hem de lust zou ontnemen.

Maar de verleiding bleef hem kwellen. Ten slotte, na een uur van innerlijke strijd tussen enerzijds zijn eergevoel en anderzijds zijn gulzigheid, sprong Göring uit bed, pakte de doos kastanjes en verslond ze in één keer.

Dit verhaal wekte luid gelach, behalve bij Hitler, die, vaag glimlachend, het amper leek te hebben gehoord. Misschien wilde hij onpartijdig blijven omdat hij wist dat Göring en Goebbels een grondige hekel aan elkaar hadden.

En inderdaad, toen het gelach was weggeëbd en Himmler met zijn toonloze, onbewogen stem van de andere kant van de tafel vroeg: ‘Ja, Herr Reichsminister, zegt u eens, hoe bent u dat allemaal te weten gekomen?’, fluisterde Goebbels: ‘Ich hab’ ihn bespitzlen lassen’, ik heb hem laten bespioneren.’

Ranuccio Bianchi Bandinelli (1900-1975), Italiaanse kunsthistoricus. Ingekort fragment uit Ontmoetingen in de onderwereld. Vertaling Els Naaijkens. Verloren, 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden