DagboekEdmond & Jules de Goncourt

Dagboekfragment: smerige taal tegen Parijse danseresjes

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Parijs, 26 oktober 1862

Véron heeft de kleine Bélia van de Opéra-Comique als maîtresse genomen, pal na de opschudding die er ontstond naar aanleiding van haar vrijspraak wegens abortus, ten eerste omdat de zaak zo geruchtmakend was en ten tweede omdat de abortus tot een merkwaardige afwijking geleid heeft aan haar baarmoeder. Het is een geval dat de arts in de impotente man amuseert.

In de pauze van de Opéra-Comique verlaat Véron zijn loge en loopt naar Mialhe, de apotheker ernaast. In de achterkamer klaagt hij over zijn constipatie, vraagt om zo’n lavement waarvan het recept sinds Molière verloren is gegaan, waarna hij er een bestelt voor Bélia en brengt het haar in het theater: hij is de behoeder van haar schoot!

In de Opéra kraamt hij tegen de danseresjes zulke smerige taal uit dat hij ze twintig franc per persoon betaalt en voor dat bedrag kan hij zo obsceen, althans in woorden, tegen ze zijn als hij wil.

Hij en zijn oude vriend Duponchel waren eens uit eten met twee lichte meisjes. Véron kwam op het idee om Duponchel te laten kussen op een vetbult die hij in zijn gezicht heeft en liet hem daarvoor twee louis aan het meisje betalen.

Als reactie wilde Duponchel dat het andere meisje Véron op zijn kropzweren zou kussen, hij zei tegen hem: ‘Je moet vijf louis neertellen, zo duur is het.’ Het meisje gaf er een kus op en kreeg de vijf louis.

Ingekort fragment uit Edmond & Jules de Goncourt: Journal, Mémoires de la Vie Littéraire. Flascalle/ Flammarion, 1956. Vertaling Mirjam de Veth.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden