DagboekRobert Louis Stevenson (1850-1894)

Dagboekfragment: Slapen onder de sterren, met de ezel aan een boom

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

'Landschap', 19de eeuw. Beeld Getty
'Landschap', 19de eeuw.Beeld Getty

Lozère, 1 oktober 1878

Dinsdag vertrokken we laat in de middag uit Florac, een vermoeide ezel en een vermoeide ezeldrijver. Een klein eindje langs de Tarnon leidde een overdekte houten brug ons in de vallei van de Mimente.

Steile, rode bergen staken uit boven de stroom; grote eiken en kastanjebomen groeiden op de steenachtige terrassen; hier en daar lag een gierstveld en de weg liep vlak langs twee grimmige ­gehuchten, één met een oud ­kasteel erboven waarvan het hart van de toerist een sprongetje maakt.

Het was moeilijk een plek voor mijn kampement te vinden. Zelfs onder de eiken en kastanjebomen liep de grond niet alleen sterk af, maar lag deze ook bezaaid met losse ­stenen. Voor mij uit was de zon al achter de hoogste piek ­verdwenen en de vallei was gevuld met het diepe geluid van de hoorns die de herders gebruiken om hun kudde naar de stallen ­terug te roepen, toen ik in een bocht van de rivier een baai van gras ontdekte.

Derwaarts daalde ik af, bond Modestine (de ezel, red.) aan een boom, en ging verder om de omgeving te verkennen. Een parelgrijze avondschaduw vulde de ­vallei, de duisternis steeg als een uitwaseming op.

Een holle plek onder de eik werd mijn bed. Voordat ik Modestine had gevoed en mijn zak had ­geschikt, stonden er al drie ­sterren helder aan de hemel.

Robert Louis Stevenson (1850-1894), Schotse romanschrijver. Ingekort fragment uit Reis met een ezel door de Cevennen. Vertaling Michèle Bernard. Hoogland & Van Klaveren, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden