DagboekJulie Manet (1878-1966)

Dagboekfragment: Schildertips van Pierre-Auguste Renoir

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Opéra Garnier in Parijs. Beeld Colourbox
Opéra Garnier in Parijs.Beeld Colourbox

Parijs, 22 april 1899

Monsieur Renoir heeft bij ons geluncht. Hij was vriendelijk en ­vrolijk en hij vertelde hoe, in de tijd dat Courbet het in de mode had gebracht om keukens enzovoorts te schilderen, Corot had gezegd: ‘Dat zal mij er niet van weerhouden een paar ­godinnetjes in mijn landschap te zetten.’

Ik vertelde dat Pellerin me heeft uitgenodigd om zijn nieuwe ­Manets te komen ­bekijken, die heel onbekend zijn. ‘Zelfs Manet heeft ze nooit gezien, had je hem moeten antwoorden’, zei monsieur Renoir.

Daarna hebben we over Sisley gesproken, over de teruggetrokken wijze waarop hij de laatste ­jaren leefde, in Moret, omdat hij dacht dat iedereen het op hem had gemunt. Als hij monsieur Renoir tegenkwam, met wie hij ooit een appartement had gedeeld, stak hij de straat over om niet met hem te hoeven praten.

Paule heeft monsieur Renoir het portret laten zien dat ze van mij heeft gemaakt in mijn rode fluwelen jurk en ik heb hem mijn Jeannie aan de piano laten zien. Hij heeft ons adviezen gegeven om wat dingen over te doen.

Vanavond zijn we met Blanche naar de Opéra geweest om de ­Walküre te horen. Ik werd volledig meegesleept en was geheel in de ban van deze aangrijpende, schitterende muziek. Het komt waarschijnlijk dat ik niets van Wagner begrijp dat het geheel van de opera me heel eenvoudig lijkt.

Julie Manet (1878-1966), Franse schilder. Ingekort fragment uit De impressionistische wereld van Julie Manet. Vertaling Josephine Ruitenberg. J.H. Gottmer/ H.J.W. Becht, 1990.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden