DagboekFriedrich von Gentz (1764-1832)

Dagboekfragment: Rothschild is wat minder royaal dan gehoopt

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Een impressie van Wenen in de 19de eeuw, op een litho, met op de voorgrond de Oostenrijkse keizer Frans I, tsaar Alexander I van Rusland en koning Frederik Willem III van Pruisen, naar het Vienna Congress van 1841 tot 1815.Beeld ANP

Wenen, 17 juni 1829

Aangezien Rothschild bekendmaakte dat hij morgen zal vertrekken, diende ik coûte que coûte mijn artikel af te maken. Mijn hoofd stond echter zo weinig naar schrijven, dat het werk mij zwaar viel en het resultaat uiterst onbevredigend is geworden.

Ik heb mij de laatste tijd te veel aan uitspattingen overgegeven. De ontevredenheid over Nadines gedrag sterkt mij in het voornemen een einde te maken aan deze tijdverspilling. Het werd vandaag zelfs zo erg, dat ik geen kans zag Ottenfels te schrijven en voor het eerst de Turkse koerier zonder brief moest laten vertrekken.

Door dit alles slecht gehumeurd, ging ik om 2 uur naar Rothschild. Ik nam vriendelijk afscheid van hem, maar kreeg bij mijn vertrek opeens te horen dat hij van de mij toegezegde 2.000 florijnen een onvoorzien bedrag in mindering moet brengen. Gevoegd bij mijn andere sombere overpeinzingen maakte deze kleine tegenslag mijn misnoegen compleet.

Om 4 uur ben ik naar Weinhaus gegaan om de maaltijd te gebruiken bij Lord Cowley, bij wie ik mijzelf had aanbevolen teneinde mijn gecompromitteerde verhouding met hem (gevolg van de roes waarin ik de afgelopen weken heb verkeerd) recht te zetten.

Ik werd hoffelijk ontvangen, maar aangezien ook graaf Schulenberg, graaf Sedlnitzky en de Hannoverse gezant Falke aanwezig waren, is er niets opgelost.

Friedrich von Gentz (1764-1832), Duitse schrijver en diplomaat. Ingekort fragment uit Tagebücher 1829-1831. Uitgeverij Amalthea, 1920.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden