DagboekRobert Falcon Scott

Dagboekfragment: Roer nooit kerrie door je pemmikan

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Scott en medereizigers op Antartica tijdens de British Antarctic Expedition in 1912 Beeld Royal Geographical Society
Scott en medereizigers op Antartica tijdens de British Antarctic Expedition in 1912Beeld Royal Geographical Society

Antarctica, 18 maart 1912

Vanmiddag zijn wij nog 39 kilometer van het depot verwijderd. Het ongeluk blijft ons achtervolgen, maar misschien verandert dat nog eens. Gisteren hadden wij weer tegenwind en de sneeuw joeg ons in het gezicht; wij moesten de tocht onderbreken; noordwestenwind, kracht vier, temperatuur -35 graden. Geen mens is tegen dit weer bestand. Wij zijn bijna aan het eind van onze krachten.

Mijn rechtervoet en bijna al mijn tenen zijn bevroren. Twee dagen geleden mankeerde ik nog niets aan mijn voeten. Met mij gaat het dus ook steeds slechter. Ik was zo stom om een theelepel curry door mijn pemmikaan te roeren – het resultaat was hevige indigestie. Ik had de hele nacht pijn zodat ik niet kon slapen; tijdens de tocht voelde ik me heel erg slap; mijn voet bevroor zonder dat ik het merkte. Een moment van onachtzaamheid en je hebt een voet die je niet meer als zodanig herkent.

Bowers verkeert relatief in de beste conditie. De anderen geloven nog dat wij het zullen redden – of zij doen maar alsof – ik weet het niet!

Wij hebben de primus nog eens voor de helft gevuld en wij beschikken nog over een klein beetje spiritus – daarna zullen wij omkomen van dorst. De wind staat op dit moment gunstig, misschien helpt dat. De afstand tot het volgende depot zouden wij op de heenweg belachelijk klein hebben gevonden.

Robert Falcon Scott (1868-1912), Engelse marineofficier en poolreiziger. Ingekort fragment uit Scotts laatste expeditie. Vertaling J.M.A.G. Hendriks. Hollandia, 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden