DAGBOEKHelena Morley (1880-1970)

Dagboekfragment: rillen van angst voor een muilezel zonder kop

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Biechtstoel in een Amerikaanse kerk, 1942. Beeld Getty Images
Biechtstoel in een Amerikaanse kerk, 1942.Beeld Getty Images

Diamantina, 27 oktober 1894

Als er droomuitleggers bestonden zoals in de tijd van Jozef in Egypte, wat zou dat geweldig zijn! Ik moet altijd weer denken aan dat verhaal over de zeven vette en zeven magere koeien, die zeven jaar overvloed en zeven jaar hongersnood betekenen.

Toen ik klein was, waren de ­negerkindertjes uit Chácara mijn droomuitleggers, maar ik verloor mijn vertrouwen in ze toen ze ­zeiden dat het een zonde is om de priester lelijk te vinden. Ik heb dat toen tijdens mijn eerste communie opgebiecht en daar heb ik nog lang last van gehad.

Bij de catechisatie kwam pater Neves er steeds op terug: ‘Anders dan vorig jaar wil ik dit jaar geen rare toestanden in de biecht. Twee meisjes die ik de biecht heb afgenomen, hebben mij teleurgesteld.

‘Eén van hen biechtte mij vol angst op dat ze mij lelijk vond. Het andere meisje zat de knopen van mijn soutane te tellen, terwijl ik in de veronderstelling verkeerde dat ze boetvaardig was en haar de absolutie gaf. Dit jaar kan daar geen sprake van zijn. Alleen wie zich goed heeft voorbereid, laat ik toe tot de eerste communie.’

Ik zat te rillen van angst dat de anderen zouden ontdekken dat ik een van de beide domkoppen was.

Ik wens niemand toe wat ik heb moeten doorstaan, in mijn angst voor de hel en de duivels en de muilezel zonder kop waar de ­negers over praatten.

Helena Morley alias Alice Dayrell Caldeira Brant (1880-1970), Braziliaanse schrijver, hield een dagboek tijdens haar jeugd in het mijnstadje Diamantina. Ingekort fragment uit The Diary of Helena Morley. Uit het Portugees vertaald door Elizabeth ­Bishop. Gollancz, 1958.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden