DagboekfragmentNicholas Henderson (1919-2009)

Dagboekfragment: Prinses Gracia zou wel een wijngaard willen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Het huwelijk van prins Rainier met prinses Gracia (Grace Kelly) in 1954. Beeld ANP
Het huwelijk van prins Rainier met prinses Gracia (Grace Kelly) in 1954.Beeld ANP

Monaco, 14 mei 1978

Bij het diner had ik een interessant gesprek met prinses Gracia. Ze vertelde dat haar vader meer van haar oudere zus hield dan van haar. Ze had het als kind duidelijk gevoeld en het had pijn gedaan.

Ik vroeg me af of er een verband was met haar carrière als actrice. Had ze compensatie gezocht voor het gebrek aan erkenning in haar jeugd? Ik was niet zeker van mijn veronderstelling, ook niet omdat ze zich zo onopvallend gedraagt, zonder behoefte de schijnwerpers op te zoeken. Wat natuurlijk ook kan komen doordat ze geen moeite hoeft te doen om gezien te worden.

Ze zei dat haar moeder haar streng had opgevoed. Ze probeerde haar eigen kinderen niet te verwennen, al viel dat niet mee. Ik vroeg of ze meehielpen in het huishouden. Ze antwoordde dat prins Reinier eerst een groot jacht had, maar dat ze steeds kleiner werden. Er was geen ruimte meer voor personeel, dus aan boord moesten de kinderen meehelpen.

Het gesprek kwam op wijn, waar ze dol op is. Ik zei dat Mary mij een wijnsnob vindt, en dat ik daarom W.S. word genoemd. Ze zei dat ze dat niet terecht vond. Ze zou wel een eigen wijngaard willen. En waarom niet, dacht ik. Hun vermogen is echter moeilijk in te schatten. Ik vond het ook moeilijk de juiste toonhoogte in ons gesprek te vinden, zoals altijd met lagere royalty. Welke graad van informaliteit was gepast? Ik gokte op formeel.

Nicholas Henderson (1919-2009), Britse ambassadeur in Frankrijk. Ingekort fragment uit Mandarin. Weidenfeld & Nicolson, 1995.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden