Dagboek Ernst Heldring

Dagboekfragment: premier Colijn rookt 25 sigaren per dag

 Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Hendrikus Colijn. Beeld Bain News Service, publisher; [Public domain], via Wikimedia Commons

Amsterdam, 30 januari 1934

Colijn is terug, niet beter, naar ik hoor van Van der Waals. Hij heeft er 17 bioscopen bezocht om den invloed van het nazi-weezen te leeren kennen, terwijl hij in de open lucht had moeten vertoeven.

De man speelt met zijn gezondheid, die, hoe krachtig ook, een begrensd weerstandsvermogen heeft. Hij is 64 jaar oud, rookt behalve nu hij zijn keel kapotgerookt heeft, 25 sigaren dagelijks, waaronder ettelijke Havana’s.

Fentener van Vlissingen was bij mij om mij te verzoeken, deel uit te maken van een internationaal comité van 10, dat de Internationale Kamer van Koophandel inzake stabilisatie der wisselkoersen moet adviseeren.

De Amerikaansche Kamer van Koophandel heeft zich voor stabilisatie van den dollar uitgesproken en wenscht steun van Europeesche zijde om kans te hebben op Roosevelts medewerking.

Ik nam aan onder voorbehoud van deelneming door prima menschen uit andere landen. Ik zie stabilisatie voor het eerst noodige voor wereldherstel aan, omdat niet-internationale zaken door niets in die mate belemmerd worden als door voortdurende hevig schommelende wisselkoersen, doch acht haar slechts mogelijk nadat het schuldvraagstuk opgelost zal zijn.

De vorige week bewees ik de laatste eer aan S.P. van Eeghen, op 80-jarigen leeftijd plotseling heengegaan, zittende op een bank in zijn tuin. Hij was geen groote figuur, maar een zeer verdienstelijk man.

Ernst Heldring (1871-1954), bankier en politicus. Ingekort fragment uit Herinnering en dagboek (ed. Joh. de Vries); Wolters-Noordhoff, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden