Dagboekfragment: Povere predikanten brengen massa op de been.

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Londen, 17 april 1908

Twee Amerikaanse zendelingen waren naar Londen gekomen om de mensen te bekeren en voor dat doel hadden zij de Albert Hall gehuurd waar zij hun toehoorders opwekten tot hernieuwing van het godsdienstig leven.

Wij zaten op de bovenste rij van het immense circus, overzagen gans de hall. Er waren meer dan vijftienduizend mensen. En deze menigte luisterde ademloos, met straffe aandacht, naar die twee heren. Wat zij beweerden, leek mij vrij onbeduidend, maar de aanblik dier doodstil luisterende menigte is mij onvergetelijk bijgebleven. O, het waren geen leven gevende woorden welke die mannetjes in het rond schreeuwden, maar de mensen schenen honger te hebben.

Ten slotte kondigde één der predikanten aan, dat al degenen die tot God wilden gaan, naar beneden moesten komen in de arena. En hij begon te roepen: Who will come to the Lord? – En de grote indrukwekkende stilte dier duizendtallige menigte brak na enigen tijd onder den luiden roep van een mens: I will! I will! I will!

En terwijl degenen die geantwoord hadden langzaam de lange trappen neergingen naar de arena, riepen de zendelingen steeds met hun sterke stemmen: Who will come to the Lord? – hun armen heffend naar die duizenden, waaruit nu zonder ophouden de roep weerklonk: I will! I will! I will!

Wonderlijk volk.

Pieter van der Meer de Walcheren (1880-1970), dichter en monnik. Ingekort fragment uit Mijn dagboek 1907-1911. Het Spectrum, 1938.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden