DagboekMarjet van Zuijlen (1967)

Dagboekfragment: politicus zet verstand op nul

Henk Kamp (VVD) in 2000.Beeld Hollandse Hoogte / Roeland Fossen

Den Haag, 15 oktober 1998

Het asielprobleem overheerst het politieke debat. Het is ingewikkeld hierover een politiek correcte én realistische opvatting te hebben. Links Nederland verguist Henk Kamp, de woordvoerder van de VVD, maar wat hebben we voor alternatief?

Is het verstandig dat Nederland relatief meer mensen opneemt dan andere landen? Is daaraan geen grens? Deze vragen zijn in sommige kringen taboe.

In de fractie veel kwaadheid en verdriet over de situatie in de Ermelose tenten. In Nijmegen worden luxe tenten neergezet tot het gaat vriezen. Het veroorzaakt onrust in enkele traditionele volkswijken. Corporaties denken erover voor asielzoekers huizen in dure wijken aan te kopen.

Het politiek correcte gehalte van de pers is opvallend hoog. Soms lijkt het me een goed idee in Amsterdam Oud-Zuid en de grachtengordel een paar duizend asielzoekers op te vangen.

’s Avonds een fel debat in de fractie. Een aantal collega’s wil tegen een motie stemmen die mede is ondertekend door de PvdA-woordvoerder. Het gaat om een aanscherping van het asielbeleid. Er is weinig tijd en de gemoederen lopen hoog op.

Uiteindelijk stemt één fractielid tegen. Is het iemand opgevallen? Een goed evenwicht tussen persoonlijke overtuiging en fractiediscipline is niet te vinden. Ik probeer bij stemmingen mijn verstand op nul te zetten.

Marjet van Zuijlen (1967), oud-politicus, was van 1994-2000 Kamerlid voor de PvdA. Ingekort fragment uit Retour Nijmegen-Den Haag. Prometheus, 2000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden