DAGBOEKJulia Ward Howe (1819-1910)

Dagboekfragment: Paus Pius IX vreest een gifaanslag

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Rome, 21 april 1867

De Sint-Pieter riep ons op Paaszondag met de magische klank van zilveren trompetten. Ik zocht geen zitplaats op, maar maakte een ronde door de kerk met mijn klapstoel, keek om mij heen en ving glimpen op van harmonie.

De paus celebreerde de Hoogmis, met zang door het koor van de Sixtijnse Kapel. De paus drinkt door een gouden buisje uit de geconsacreerde miskelk, waarvan de inhoud door een daartoe aangewezene is voorgeproefd – een teken dat er rekening wordt gehouden met een gifaanslag.

De meeste aanwezigen zal dit detail zijn ontgaan. Het ­effect van de trompetten is betoverend genoeg. Het publiek weet niet waar de blazers staan opgesteld, de klanken lijken uit ijle regionen op ons neer te dalen.

Na deze esthetische belevenis haast iedereen zich naar buiten, waar een grote menigte wacht op de pauselijke zegening. Je kunt er stoelen huren en een vervelend joch roept onafgebroken ‘ecco ­luoghi’ (‘hier zijn plaatsen’), alsof hij een ratel in zijn kop heeft.

Eindelijk verschijnt de Heilige Vader onder het baldakijn in het bovenste raam van de kerk. Zijn mijters staan voor hem uitgestald, op het hoofd draagt hij de pontificale, met juwelen bezette tiara. Aan weerszijden van hem wuiven pauwenveren. Na inleidende kanonschoten heft hij twee vingers en spreekt hij de apostolische zegen uit, met een opvallend krachtig stemgeluid.

Alle goede katholieken ontvangen de zegen geknield.

Julia Ward Howe (1819-1910), Amerikaanse schrijver. Ingekort fragment uit From the Oak to the Olive, 1868.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden