DagboekMeriwether Lewis (1774-1809)

Dagboekfragment: Op expeditie waar nog geen beschaafd mens een voet heeft gezet

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
Een schilderij van ontdekkingsreizigers Meriwether Lewis en William Clark in hun kielboot op de Missouri-rivier, in mei 1804. Beeld Getty Images
Een schilderij van ontdekkingsreizigers Meriwether Lewis en William Clark in hun kielboot op de Missouri-rivier, in mei 1804.Beeld Getty Images

North Dakota, 7 april 1805

Nadat we om 4 uur ’s middags alles in gereedheid hadden gebracht voor ons vertrek, stuurden we de sloep op weg met orders aan de bemanning zo snel mogelijk terug te keren naar St. Louis. Ze werden begeleid door een kleine kano met twee Franse jagers.

Op hetzelfde moment stak kapitein Clark van wal en volgde de ­rivier stroomopwaarts. Aangezien ik al weken geen lichaams­beweging had gehad, besloot ik te voet de oever te volgen, tot ons kampement van die avond.

Onze vaartuigen bestonden uit zes kleine kano’s en twee grote prauwen. Onze vloot mocht dan minder respectabel zijn dan die van Columbus of kapitein Cook, we bezagen haar met hetzelfde genoegen als die terecht befaamde avonturiers destijds de hunne hebben gedaan.

En ik durf te zeggen: met dezelfde zorg over hun behoud, want we stonden op het punt door te dringen in een gebied van minstens tweeduizend mijl wijd, waarin nog geen beschaafd mens een voet had gezet.

Welnu: onze geestesgesteldheid kleurt de situatie waarin wij ons bevinden, en het beeld dat ik voor ogen had was hoogst aangenaam. Ik heb alle hoop de expeditie waarvan ik al tien jaar heb gedroomd tot een goed einde te brengen en ik kan niet anders dan dit moment als het gelukkigste van mijn leven te beschouwen.

Meriwether Lewis (1774-1809), Amerikaanse officier, leidde met William Clark de eerste expeditie naar de westkust van de VS. Ingekort fragment uit The Journals of Lewis and Clark. Mariner Books, 1997.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden