DagboekWillem Oltmans

Dagboekfragment: Oost-Duitsers treiteren met Elvis Presley

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Oost- en West-Berlijn, 27 augustus 1961

Met Leonard Freed naar de Oostzone gereden. Alles verliep normaal. De Vopo’s wilden eerst mijn taperecorder niet doorlaten. De Stalin Allee had Moskou kunnen zijn. Prachtig, ‘drab and desolate’. Een schrille tegenstelling met de Westzone.

We reden tot Oberschöneweide en streken neer op een terras vol arbeiders. We raakten in geanimeerd gesprek. Ze vonden dat alle paspoorten dienden te worden afgeschaft en dat alle mensen vrienden behoorden te zijn. Een jonge kerel, Dieter, ging mee terug naar de Stalin Allee. We liepen een boekhandel binnen. Een verschrikking. Alléén maar communistische propaganda. We gebruikten ergens wat en dienden eerst twee DM te betalen voor het gebruik van vork en mes, opdat we er niet mee vandoor zouden gaan.

Terug in West-Berlijn was de overgang naar het westerse leven een schok. Vergeleken bij de vrijwel volmaakte rust en nauwelijks enige blijken van militaire activiteit, was de westerse zone geladen met nervositeit, wapengekletter, rondrijdende tanks, af en aan pezende jeeps en andere patrouillevoertuigen.

Een Amerikaanse G-I vertelde ons, dat er nabij Moritzplatz een rel in de maak was van vierhonderd Berlijners. Wij gingen er heen en zagen een joelende menigte tegenover de doodse kalmte aan DDR-kant. Twee Shermantanks kwamen als razende rolands aansnellen en begonnen met schijnwerpers naar de Vopo’s in de Oostzone te zoeken. Het publiek applaudisseerde enthousiast voor dit getreiter van Oostduitse mensen. Het stelde duidelijk geen moer voor. Een jeep arriveerde met twee loudspeakers met keiharde Elvis Presley-muziek.

Willem Oltmans (1925-2004), Nederlandse journalist. Ingekort fragment uit Memoires 1961. Uitgeverij In den Toren, 1989.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden