DagboekW.A.H.C. (Pim) Boellaard (1903-2001)

Dagboekfragment: Oog in oog met de vossenkop van de Gestapo-chef

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Reinhard Heydrich.Beeld Getty

Den Haag, 11 mei 1942

’s Morgens scheren in de cel en naar het Binnenhof rijdend fluisterde Bertram mij in: ‘U zult door Heydrich verhoord worden.’ Heydrich...! Deze naam was mij niet onbekend. Hoofd van de SD van de SS, de hoogste chef der Gestapo onder Himmler. Tevens Reichsprotektor te Praag. Dat ­beloofde wat.

Wij gingen het voormalige Ministerie van Koloniën, Binnenhof 2-4, binnen. Voor alle deuren op de 1ste etage hadden zich SS-officieren opgesteld. Ik werd onder bewaking gesteld van een onderofficier. Foto’s van Hitler en Himmler en een spreuk aan de wand.

Wij wachtten lang en ik vroeg de onderofficier waarop? Hij zei het niet te weten en maakte een praatje. Eerst over het amateur-gedoe van illegale organisaties. Dan over zijn vak als politieman. Hij nam aan, zich door mij naar station Staatsspoor te laten volgen en op de Herengracht reeds verdwenen te zijn, zonder dat ik het zou hebben bemerkt. Ja dat is vakwerk. Ik knikte in bewondering.

Plots vliegt de deur open. Kriminalrat Stb.fü. H.B. Wolff bij de SS komt op mij toelopen en roept: ‘Sie wollen nicht aussagen?’ (‘U wilt niet bekennen?’). Daar komt Heydrich langzaam op mij toe, ­gevolgd door zes officieren.

Ik stond tegenover een lange slanke man, lichtblond, smal gezicht met een terugwijkend voorhoofd, vossenkop. Hij zag mij zwijgend aan, door ietwat dichtgeknepen ogen en vroeg: ‘Wie is dat?’

W.A.H.C. (Pim) Boellaard (1903-2001), Nederlandse verzetsman. Ingekort fragment uit De angst voor de lafheid. Kok, 1997.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden