Dagboekfragment Nicolaas Beets

Dagboekfragment: Onderwijs en opvoeding zijn onherkenbaar veranderd

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Amsterdam, 10 januari 1835

Door mijn gastheer, die er fier op is, in het geheele gebouw der Maatschappij Felix Meritis rondgeleid, om het in al zijn bijzonderheden te bezien. ’t Is metterdaad een fiksch huis, een schoone tempel door den handel aan de Muzen gewijd.

Doch de tijd der vierkante verhandelingen zoo als er in onderscheidene vakken van wetenschappen vier maal ’s weeks in deze zalen ­gedaan worden is voorbij. Nu de encyclopaedische methode zoo in zwang is en de natie door Penning-Magazijnen (tijdschriften ‘ter Verspreiding van Algemeene en Nuttige Kundigheden’, red.) onderricht wordt, nu men zulk een ­geheel andere manier van opvoeden en ter aanleering van kundigheden volgt, en daarbij zoo veel en zoo piquant een lectuur van vreemde bodem tot ons overwaait, is er geen geduld, geen lust, opgewektheid voor zulke ‘verhandelingen’.

Vandaar dat zij weinig bezocht worden, en Felix Meritis wellicht te gronde zou gaan, zoo daar niet een wekelijksch en zeer goed concert aan verbonden ware (Beethovens Negende symfonie beleefde hier in 1838 haar Nederlandse première, red.).

Bij Potgieter koffie gedronken. Ook Heije kwam daar. De conversatie was niet zeer intéressant. Ik geloof dat het bijzijn van Potgieters tante, waarmede hij woont (zeer oud, zeer lelijk, en zeer woordenrijk) ongunstig werkte.

Nicolaas Beets (1814-1903), dichter en predikant. Ingekort fragment uit Peter van Zonneveld: Het dagboek van de student Nicolaas Beets. Letterkundig Museum, 1983.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.