DagboekMarc Cooper

Dagboekfragment: Na Pinochets staatsgreep is elke buitenlander in Chili verdacht

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Tanks in de straten van Chili, na Pinochets staatsgreep, 1973. Beeld Getty Images
Tanks in de straten van Chili, na Pinochets staatsgreep, 1973.Beeld Getty Images

Santiago, 16 september 1973

Dennis Allreds generositeit was uitgelekt. In het weekend liep zijn appartement vol met slachtoffers. Sommigen waren bont en blauw geslagen door soldaten die hun deur hadden ingetrapt. Anderen, zoals ik, konden nergens anders heen.

Allred had de moed gehad ons de directe diplomatieke telefoonlijn ter beschikking te stellen. We veranderden zijn werkkamer in een perscentrum en belden vrienden en collega’s in de stad om te checken of ze veilig waren. Toen we een provisorisch overzicht hadden, konden we de censuur omzeilen en rechtstreeks familieleden, pers en mensenrechtenorganisaties in de VS informeren.

Er was nog steeds geen manier waarop we Chili konden verlaten. De vliegvelden waren gesloten, de ambassades omsingeld. Iedere vreemdeling op straat was ipso facto verdacht. Iedereen kon worden opgespoord, gearresteerd of ter plekke neergeschoten. De Amerikaanse ambassade kon niets voor ons doen.

Een vriend van me, een Mexicaanse journalist, belde mij vanuit zijn ambassade. Wilde ik op een lijst komen van de ambassade van mensen die geëvacueerd moesten worden? Nou en of, zei ik, en gaf hem de namen van nog drie of vier vrienden die ten einde raad waren. Hij zei dat ik moest afwachten, dat elk moment bekend kon worden gemaakt dat we konden vluchten. Ik had geen andere keuze.

Marc Cooper, Amerikaans journalist, tolk van de Chileense president Salvador Allende. Ingekort fragment uit Pinochet and Me. Verso, 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden