DagboekChrista Wolf (1929-2011)

Dagboekfragment: Moskou houdt de DDR-kameraden scherp in de gaten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Moskou, 11 juni 1957

Christa Wolf Beeld Getty Images

Na de eerste dagen, waarin zich niet één gedachte in mij aandiende, komen de invallen nu bij stromen op gang, losgemaakt door alle nieuwe indrukken en de discussies met Helmut en Igor.

Van Igor kan ik veel leren; van onze debatten na de XXste Partijdag wist hij bijna meer dan wij. Het is wel duidelijk dat hij niet toevallig onze delegatie begeleidt.

Hij was het niet met ons eens dat de liberale stroming onder onze intellectuelen niet de vorm kan aannemen die ze in Polen en Hongarije heeft. Hij meende dat ze sterk genoeg is en in de periode waarin leidende figuren werden gezocht, gevaarlijk genoeg had kunnen worden.

Overigens speelt Igor geen open kaart met ons. Die muur zullen we niet kunnen slechten, ook niet bij Vladimir Steshensky, die ik steeds sympathieker vind, sinds ik weet dat hij na 1945 cultuurofficier in Berlijn is geweest.

Ik geloof dat hij en Igor ons nauwlettend bestuderen en in stilte hun conclusies trekken. Dat zal niet altijd gunstig uitvallen: Huchel is een ijdeltuit en de platvloersheid van onze leider M. Zimmering beneemt je haast de adem. Joho is wrokkig maar kan geestig uit de hoek komen. Zak is nog de slimste van het stel.

Igor was zeer verbolgen over een dagbladartikel van Kundera, waarin hij betoogt dat ‘eenvoud en volkseigenheid’ gelukkig niet langer maatgevend zijn in de kunsten.

Christa Wolf (1929-2011), Oost-Duitse schrijver. Ingekort fragment uit Moskauer Tagebücher. Suhrkamp, 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden