DagboekLucas van der Land (1923-1984)

Dagboekfragment: melkwit, gitzwart – in Cuba zijn alle kleuren gelijk

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
null Beeld Getty
Beeld Getty

Havana, 17 juli 1968

Vanmiddag eindelijk een kaart van Cuba gekregen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. ­Karel van het Reve heeft mij eens verteld dat de laatste voor het ­publiek beschikbare kaart van Moskou van vóór de revolutie ­ dateert. Dat is hier dus gelukkig niet zo. Op de achterkant staat een kaart van Havana, die voor zover ik kan nagaan recent is.

Ik ben dol op landkaarten en kan er uren op kijken. Je realiseert je niet zo snel dat Cuba van punt tot punt 1.200 km lang is.

Vanmiddag met behulp van de kaart een wandeling door oud-­Havana gemaakt. Vlakbij de ­haven, in de Calle Obispo, is een koperen plaat aangebracht, waarop staat dat Ernest Hemingway daar in de dertiger jaren enige tijd heeft gewoond.

Het wandelen door de stad ­deprimeert mij minder dan in het begin van mijn verblijf. Het straatbeeld is vrolijk en vooral kleurrijk, doordat alle nuances van huidskleur, van melkwit tot gitzwart, voorbij lopen. De rassen­discriminatie die hier voor de ­revolutie bestond en die in stand werd gehouden door de Amerikanen, is voorbij. In alle denkbare ­situaties, rangen en standen, zie je blanken en kleurlingen op voet van gelijkheid optrekken.

Het valt mij op dat de kleurlingen veel minder op elkaar lijken dan ik vroeger dacht, al wist ik wel beter; zonder twijfel een symptoom van de onderhuidse discriminatie die een blanke samen­leving je bijbrengt.

Lucas van der Land (1923-1984), politicoloog. Ingekort fragment uit ­Cubaans dagboek. Boom, 1969.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden