Dagboekfragment Barclay Fox

Dagboekfragment: Medium bezit helderziende duim

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Een volgeling van de arts en astroloog Franz Anton Mesmer behandelt een vrouw volgens de theorie van Mesmers 'dierlijke magnetisme’. Houtsnede, ca. 1845. Wellcome Library, Londen. Beeld Available under Creative Commons Attribution only licence CC BY 4.0

Bradford, 26 februari 1844

Een hoogst interessante dag. ’s Morgens ploegde ik door de sneeuw, deed boodschappen en bezocht de drie zusters Broadbent. Na de maaltijd naar de heer Hall, voor een ontmoeting met de helderziende genezer Spencer Hall. Hij leek mij intelligent en oprecht. Ik zag geen oplichterij of iets dergelijks.

Na de thee ontvingen we een 12-jarige jongen uit Bradford, die als hij in staat van coma verkeert over opmerkelijke vermogens volgens de leer van Mesmer beschikt. Zijn helderziende orgaan bevindt zich in zijn duimtop, die het hem mogelijk maakt te zien wie er aanbelde en hoe diens voorkomen was.

Hij voorzag de overjas (van een bezoeker, red.) en beschreef die door lijnen in rechte hoeken in zijn hand te tekenen: hij zag zwart, wit en rood, naar bleek een geruit motief dat overeenstemde met zijn beschrijving.

Zijn opmerkelijkste gave, ofschoon moeilijk te verifiëren, bleek zijn vermogen je innerlijke gesteldheid te zien en de remedie voor te schrijven voor geconstateerde gebreken. Dit deed hij door zijn ene duim in de mond van de patiënt te duwen en de andere in diens buik. Toen hij onze gastheer onderzocht, werd hij onmiddellijk onwel. Zijn maag was van streek, bekende deze na het onderzoek.

Bij Miller, een jongeman uit Duitsland, constateerde hij ­falende longen. Hij schreef hem lijnzaad, zoethoutwater en kandij voor.

Barclay Fox (1817-1855), Engelse ondernemer en tuinier. Ingekort fragment uit Barclay Fox’s Journal. Bell and Hyman, 1979.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden