DagboekBilly Graham (1918-2018)

Dagboekfragment: mannen met handen als kolenschoppen, die getuigen van Christus

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

 Billy Graham evangeliseert voor Amerikaanse soldaten in Korea, 1952. Beeld Bettmann Archive
Billy Graham evangeliseert voor Amerikaanse soldaten in Korea, 1952.Beeld Bettmann Archive

Korea, 22 december 1952

In Het uur der waarheid zouden we een uur lang soldaten aan het woord laten – een mooi idee, mits we Amerikaanse soldaten konden vinden die bereid waren te getuigen van Christus.

Maar zodra aalmoezenier ­Harold Voelkel dit bekend had gemaakt, werd hij overstroomd met aanmeldingen. Hij koos er een dozijn uit, die in onze kleine studio bijeenkwamen voor de kerstuitzending. Ze pasten er nauwelijks in. De verhalen van die soldaten met handen als kolenschoppen, die vertelden wat Christus voor hen betekent, verlichtten mijn ziel.

Tot mijn verrassing: er blijkt een netwerk van gebedsdiensten in Korea te bestaan. Het gehoor tijdens de avonddienst in de schitterende Youngnak-kerk bestaat voor een derde uit soldaten. Er is geen verwarming en het wordt er hooguit 12 graden.

Ik zal nooit de Koreaanse dominees vergeten, die mijn hand pakten en in gebrekkig Engels zeiden: ‘We zijn zo blij dat u hier bent... U weet niet hoeveel dat in deze Kersttijd betekent...’ Deze mensen werden vervolgd om Christus, hun familieleden zijn vermoord omwille van hun geloof, en toch waren ze gekomen om mij te horen prediken over het evangelie. Ze wisten niet dat zij predikten voor míj.

Ik weet niet wat mij dieper raakte: hun reactie, of die van de soldaten die spoedig de dood in de ogen zouden kijken. Kostbare, onvergetelijke ervaringen. Ik dank God voor beide!

Billy Graham (1918-2018), Amerikaanse evangelist. Ingekort fragment uit I Saw Your Sons at War. Billy Graham Evangelistic Associations, 1953.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden