DagboekJames Boswell (1740-1795)

Dagboekfragment: majoor met grote mond en korte lont

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Zicht op Utrecht  Beeld Getty Images
Zicht op UtrechtBeeld Getty Images

Utrecht, 10 februari 1764

Ik ben wezen kijken naar de erfprins van Brunswijk (Karel Willem Ferdinand van Brunswijk-Wolfenbüttel, leidde in 1787 de Pruisische inval in Nederland, red.), die langskwam met zijn vrouw, de prinses van Engeland. Je maakt in Utrecht zelden een parade mee; daarom had zich een grote menigte verzameld bij de Catharijne Poort om hunne hoogheden in hun koetsen te zien stappen.

Veel mensen hebben ettelijke uren staan wachten. De meesten waren te voet, maar slimmeriken met meer geld zaten tegen de kou beschermd in een koets. Ze hadden een warme stoof en iets te eten, met een goede fles wijn.

We maakten een botsing mee tussen enkele van onze hoogwaardigheidsbekleders. De schout had de diendars, dat wil zeggen de stadspolitie, bevolen zich op te stellen om te voorkomen dat de massa opdrong. Toen kwam er een regiment karabiniers onder bevel van een majoor, die al die domme diendars liet wegjagen.

De schout werd kwaad en schreeuwde beledigingen. De militair zei met zijn hand op zijn gevest: ‘Mijnheer de schout, ik wens verder verschoond te blijven van uw beledigende opmerkingen.’

De graaf Van Nassau eiste dat de majoor die zijn eerbiedwaardige diendars had weggejaagd, gearresteerd zou worden door de garnizoenscommandant.

Sinds ik het vorige noteerde, heb ik een van de edelen van Utrecht gesproken, die me vertelde dat de garnizoenscommandant de majoor met de grote mond inderdaad heeft gearresteerd.

James Boswell (1740-1795), Schotse schrijver. Ingekort fragment uit Boswell en Holland. Vertaling Jan Pieter van der Sterre. Atlas, 2000.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden