DagboekPatrick Leigh Fermor (1915-2011)

Dagboekfragment: Luisteren naar de golven en de wind

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg

Athos, 28 januari 1935

De kust is hier erg onherbergzaam, vol scherpe rotsen en inhammen, waar de golven schitterend breken. Ik kwam langs een op een rots in zee gebouwde ­toren, het onderkomen van een ­heremiet; ik heb nog nooit zoiets desolaats gezien.

Eindelijk kwam het klooster ­Stavronikita in zicht, feodaal en middeleeuws, gebouwd op de rand van een steile rotswand. Er lag een zeilschip tussen de rotsen en ­enkele vissende broeders stonden met hun habijt tot hun knieën ­opgeschort hun netten binnen te ­halen. Het was een middeleeuws tafereel, dat bewees hoe de tijd hier was blijven stilstaan.

Ik bereikte de poort via een geplaveide slingerweg die naar een betegelde binnenplaats voerde. Een ruige monnik die tot mijn verbazing een paar woorden Frans sprak, bracht me via een stenen wenteltrap naar een witgepleisterd kamertje, met uitzicht op een duizelingwekkende leegte.

Als avondeten kreeg ik een paar rauwe vissen, gezouten en in olie gemarineerd; hoe ik ze door mijn keel heb gekregen weet ik niet, maar ik had zo veel honger dat het op een of andere manier is gelukt. De ruige monnik die blijkbaar voor mij moet zorgen, is een prima vent, maar hij ziet eruit als een struikrover.

Na zonsondergang was het geweldig, toen de wind om de kloostermuren loeide en de zee woest op de rotsen beneden beukte. ­Nadat ik de lamp had uitgedraaid, bleef ik een hele poos in bed liggen luisteren naar de wind en de golven buiten.

Patrick Leigh Fermor (1915-2011), Engelse schrijver. Ingekort fragment uit Een onvoltooide reis. Vertaling Barbara de Lange. Atlas Contact, 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden