dagboekDorothy Wordsworth (1771-1855)

Dagboekfragment: Kwetterende zwaluwen in een wolkenloze lucht

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Redactie
Zwaluwen Beeld Getty Images/Johner RF
ZwaluwenBeeld Getty Images/Johner RF

Broek in Waterland, 31 mei 1823

Na een wandeling van een uur en vijf minuten over een goede weg langs een vaart, door een rijk, veenachtig, met vee bespikkeld weidelandschap, omlijnd door een horizon vol torens, boerderijen en de onvermijdelijke molens – afzonderlijk, in koppels of groepjes, op korte afstand van ­elkaar – zitten we nu in de beschutting van een windmolen, in de noordenwind en met kwetterende zwaluwen in de wolkenloze lucht boven ons...

Nadat we nog eens 26 minuten gewandeld hebben, mondt het kanaal uit in een cirkelvormig bassin, aan de overzijde waarvan we het merkwaardig ogende stadje Brock (Broek in Waterland, red.) vinden.

De kerktoren rijst op te midden van propere houten woningen, vaak versierd met houtsnijwerk en bedekt met geglazuurde dakpannen. Elke woning heeft een rijk versierde deur waardoor een pas getrouwd stel de woning binnengaat. De deur wordt daarop gesloten en gaat pas weer open als de man of vrouw als lijk naar buiten wordt gedragen...

De wegen zijn bestraat met Hollandse klinkers, maar dat zijn ­beslist niet de gladde plavuizen die wij onder die naam kennen – ze lijken meer op onze bakstenen. Ze hebben allerlei kleuren en worden gelegd in figuren, net zoals meneer B. zijn stalvloer graag ziet.

Dorothy Wordsworth (1771-1855), ­Engelse schrijver. Ingekort fragment uit Journals of Dorothy Wordsworth, vol. II. Macmillan, 1897.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden