DagboekEelco van Kleffens (1894-1983)

Dagboekfragment: Kuitenflikkers in het Witte Huis

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Washington D.C., 5 augustus 1942

’s Morgens laatste voorbereidingen getroffen voor het bezoek der Koningin aan Washington. Per trein om 1 uur naar Baltimore om H.M. tegemoet te reizen. Te Washington grootsche ontvangst: de geheele weg van station naar Witte Huis afgezet met troepen.

De President spande zich met zijn verlamde beenen op aandoenlijke wijze in om het de Koningin zoo gemakkelijk mogelijk te maken. Het – eenvoudige – ceremonieel week nogal af van hetgeen H.M. gewend is.

Op het Witte Huis werd eerst het Kabinet voorgesteld, en daarna het Corps diplomatique. Eerst defileerden de gasten voor President en Koningin, en gingen daarop de eetzaal binnen, waar zij achter hun stoel bleven staan. Daarop kwamen President en Koningin met Mrs. Roosevelt binnen, zetten zich, en toen ging het geheele gezelschap zitten.

President en Koningin wisselden toespraken, de koningin was zeer nerveus, kon blijkbaar den text niet goed lezen, hakkelde af en toe en sprak veel te zacht.

Na het diner waren er een paar oninteressante oorlogsfilms en toen kwam mevr. Roosevelts geliefkoosde entertainment: zingende negers. Deze zongen gedeeltelijk ‘spirituals’, gedeeltelijk ­wereldse melodieën en deden een soort zang-dans die het Amsterdamse publiek dertig jaar geleden een ‘kuitenflikker’ zou hebben genoemd.

Eelco van Kleffens (1894-1983), minister van Buitenlandse Zaken. Ingekort fragment uit Michael Riemens: ‘Majesteit, U kent het werkelijke leven niet’ – de oorlogsdagboeken van Mr. E.N. van Kleffens. Vantilt, 2019.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden