Dagboekfragment Norman Lewis (1914-2003)

Dagboekfragment: Koppen, luchtpijp, darmen: in Napels eten ze alles

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Napels, 9 oktober 1943

Vanmiddag zag ik in Santa Lucia weer zo’n wanhopige jacht op voedsel. Rotsen lagen in hopen ­tegen de zeewering en ontelbare kinderen waren daar aan het werk. Ik hoorde dat ze er schaal­horens van afpeuterden, omdat alle alikruiken en zeeslakken sinds lang verdwenen zijn.

Een halve liter schaalhorens haalde langs de weg een prijs van twee lire, en als ze lang genoeg werden gekookt, mocht je verwachten dat ze een flauwe ­vissmaak gaven aan een bouillon die van eetbare zaken werd getrokken.

Niets, maar dan ook niets dat de menselijke spijsvertering aankan, wordt in Napels verspild. De slagerijen verkopen niets dat wij als vlees zouden accepteren, maar hun etalages met heel kleine hoeveelheden slachtafval zijn kunstig opgemaakt, en men hanteert alles eerbiedig: kippenkoppen – waarvan de snavel zorgvuldig is verwijderd – kosten vijf lire, een grauw bergje kippendarmen op een glimmend gepoetste schaal, vijf lire; een kippenmaag, drie lire; kalfs­poten, twee lire per stuk; een lang stuk luchtpijp, zeven lire.

Er gaat een hardnekkig gerucht dat de kattenpopulatie van de stad sterk terugloopt.

10 oktober

Er hangt geen bordje aan het palazzo dat zegt wie wij zijn en wat we hier doen, dus begrijpen we niet goed waarom de mensen aannemen dat dit het hoofdkwartier is van de Britse geheime politie.

Norman Lewis (1914-2003), Britse schrijver en inlichtingenofficier in de Tweede Wereldoorlog. Ingekort fragment uit Napels ’44. Vertaling Tinke Davids. De Arbeiderspers, 1989.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden