Dagboek

Dagboekfragment: Koningin Wilhelmina wil niet naar Indië

Koningin Wilhelmina leest een brief (datum onbekend).Beeld Benelux Press

 Londen, 27 juni 1940

Het denkbeeld, reeds eerder terloops besproken, dat de Koningin en de Regeering naar Indië dienen te gaan, schijnt ernstig bij den ­Ministerraad in overweging te ­komen. Welter, Peekema en ik zijn er sterk, zeer sterk voor geporteerd; ook Steenberghe is een warm voorstander, evenals ­Dyxhoorn en Van Kleffens.

Argument no. 1 is, dat de ­Koningin en Regeering op eigen territoir hooren, als er territoir is, dat niet door den vijand is bezet. Ook in Nederland zal dat begrepen en gewaardeerd worden. Voorts staan wij hier te veel onder Britschen druk; kunnen onszelf niet geheel zijn.

De indruk tegenover de inheemsche bevolking zou overweldigend zijn; tegenover Japan zou het onze vastbeslotenheid om onze souvereiniteit te handhaven voortreffelijk tot uiting brengen.

28 juni

De Ministerrraad is tenslotte ­ermede accoord gegaan, dat aan de Koningin zal worden voor­gesteld, dat Zij en de Regeering zoo spoedig mogelijk naar Indië zal vertrekken; het heeft anders moeite genoeg gekost: er zal een brief worden opgesteld.

29 juni

Het vertrek van de Regeering naar Indië is door de Koningin zelve in een onderhoud met Van Kleffens aan de orde gesteld: Zij weigert te gaan, want Zij kan niet vanwege de warmte. Het is ontzettend, dat een Oranje zulk een argument bezigt.

George Hart (1893-1943), ministerieel ambtenaar, vluchtte na de Duitse ­inval in mei 1940 naar Londen. Uit Het dagboek van dr. G.H.C. Hart. ­Martinus Nijhoff, 1976. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden