Dagboek Ignatius van Loyola

Dagboekfragment: Ignatius herkent de heilige Drievuldigheid in dagelijkse dingen

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Ignatius van Loyola. Het portret is geschilderd door Peter Paul Rubens.

Rome, 19 februari 1544

De avond tevoren ging ik naar bed en bekeek in gedachten wat ik bij het mislezen zou doen en hoe. In de morgen werd ik wakker en ging het gewetensonderzoek en het gebed in veel overvloed en met groot vergieten van tranen over het gezicht.

Ik ging naar de mis. Veel inzichten over de heilige Drievuldigheid. Het verstand werd er zozeer mee verlicht, dat het mij toescheen dat ik met studeren niet zoveel zou weten; zelfs al zou ik mijn hele leven studeren.

Vervolgens na het beëindigen van de mis, in het korte gebed, een spreken: ‘Eeuwige Vader, bevestig mij, Zoon enz. bevestig mij.’ Zeer naderkomen en zekerworden in gegroeide liefde van zijne goddelijke Majesteit.

In het algemeen gingen de inzichten van de mis, en ervóór, over het toe-eigenen van de misgebeden wanneer er gesproken wordt met God, met de Vader of met de Zoon, over het werken van de goddelijke Personen en hun voortbrengen. Ik voelde of zag méér dan ik begreep. Dit alles versterkte het gedane en ik voelde mij bemoedigd voor de toekomst.

Vandaag, bij het lopen door de stad met veel innerlijke opgewektheid, kwam mij de heiligste Drievuldigheid voor ogen bij het zien van nu eens drie redelijke schepselen, dan weer drie dieren, of andere drie dingen en zo in den brede.

Ignatius van Loyola (1491-1556), Spaans-Baskische priester, stichter van de orde der jezuïeten. Ingekort fragment uit Geestelijke oefeningen en geestelijk dagboek. Vertaling Piet Penning de Vries. Lannoo, 1977.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden