DagboekCharles Donker

Dagboekfragment: Hopelijk komt er nog wat sneeuw

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Ransuil Beeld Corbis via Getty Images
RansuilBeeld Corbis via Getty Images

Rhijnauwen, 11 februari 1976

Vanaf zondag is de wind gaan draaien naar het zuiden. De vorst is jammer genoeg weg, er voor in de plaats komt het bekende holle Hollandse weer met veel wind. Ik mis nu ontzettend het sneeuwlandschap, maar toen het er was ging ik liever schaatsen op het binnenfort in plaats van etsen maken.

Het binnenfort is een miniatuur heuvellandschap met oude vlieren, knotwilgen en meidoorns die scherp afsteken tegen de witte achtergrond. In een wirwar van grauwe wilgen en sleedoorns zitten twaalf ransuilen te wachten op de schemering.

Aan de overkant, tussen het riet, zit een roerdomp, half uitgeput van honger. Als hij zijn nek strekt, gaan zijn ogen zeer vreemd in zijn kop staan.

Een dag na het invallen van de dooi, is er onder de vogels een enorme drukte. Mezen roepen de hele dag, overal in het weiland kramsvogels en koperwieken, ganzen vliegen over (noord).

Om 12 uur komt er een een blauwe plek tussen de wolken en zie ik boven het fort een sperwer cirkelen. Het gaat wat onhandig en even later later duikt hij weer schuin omlaag. Winterkoningen en mezen reageren er niet op.

In het wak voor het huis zit plotseling weer een dodaars. Hij moet daar vliegend zijn gekomen. Een waterhoen komt eten van de boerenkool, ook scharrelt daar wel eens een woelmuis.

Het is te hopen dat er nog wat sneeuw komt.

Charles Donker (1940), beeldend kunstenaar en etser. Ingekort fragment uit Dagboek Rhijnauwen. Thomas Rap, 1977.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden