DagboekJacob van Lennep (1802-1868)

Dagboekfragment: Honderden zonnende zeehonden op een landtong bij Urk

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
null Beeld Getty
Beeld Getty

Urk, 4 juni 1823

De predikant toonde ons de kerk, die op de bovenste spits van de rots is gebouwd, heel net en ruim is en die trouw door de inwoners bezocht wordt. Vanaf de toren heeft men een fraai zeezicht op de Friese kust.

De Urkenaars zijn er zulke liefhebbers van om hun huizen te laten zien, dat de predikant, die ons zijn huis tot de vliering en het varkenshok getoond had, nu zelfs in de goten van de kerk klom, opdat we maar niets missen zouden.

Achter de kerk is de grond een bruine, brokkelachtige rots. De zeewering ( aangenomen werk) is in twee jaar vergaan, terwijl de oude versterking al sinds veertig jaar heel goed blijft bestaan.

Na een glas bitter en Friese koek bij de predikant gebruikt te hebben gingen wij de school bekijken, die ook al bedorven is door de aannemers. Tachtig kinderen volgen daar het onderwijs, en vooral ’s winters, als er geen visvangst is, maken zij er goed gebruik van.

Nadat de oude man ons de woningen van de chirurgijn, de zeilmaker en andere woningen getoond had, verliet hij ons, waarop wij het lager gelegen gedeelte van het eiland doorliepen.

Op een smalle landtong zaten honderden zeehonden zich in de zon te koesteren. Aan de andere kant van het eiland gekomen, vonden wij een roeibootje dat ons naar het schip bracht, waar wij karbonaden aten en wijn dronken.

Jacob van Lennep (1802-1868), schrijver en politicus. Ingekort fragment uit De zomer van 1823 – Het dagboek van zijn voetreis door ­Nederland. Atlas Contact, 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden