DagboekJon Krakauer (1954)

Dagboekfragment: Hoe je Mount Everest bedwingt

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Mount Everest in 1996. Beeld Getty Images
Mount Everest in 1996.Beeld Getty Images

Nepal, 12 april 1996

Het beklimmen van Mount Everest is een langdurige, saaie aangelegenheid en doet meer denken aan een megabouwproject dan aan klimmen zoals ik het kende. Met inbegrip van ons sherpa-personeel bestond het team van Hall uit 26 mensen.

Het was dan ook geen gemakkelijke opgave om iedereen van eten te voorzien en gezond te houden op een hoogte van 5400 meter en op 160 kilometer loopafstand van de dichtstbijzijnde hoofdweg.

Hall was echter een weergaloze kwartiermeester. In het basiskamp zat hij gebogen over stapels uitdraaien met logistieke informatie over menu’s, gereedschap, medicijnen, draagschema’s en de beschikbaarheid van yaks. In zijn vrije tijd las hij oude nummers van Popular Science.

Het plan van Hall was, in de traditie van George Leigh Mallory en de meeste andere beklimmers van de Mount Everest, de berg te belegeren. Onze sherpa’s zouden achtereenvolgens vier kampen boven het basiskamp opzetten, steeds ongeveer zeshonderd meter ­hoger.

Ze zouden dit bewerkstelligen door van kamp tot kamp te pendelen met zware vrachten proviand, brandstof en zuurstof, totdat het benodigde materieel allemaal op 7925 meter hoogte was opgeslagen op de Zuidcol.

Als alles volgens Halls plan verliep, dan konden we over een maand vanuit dit hoogste kamp onze aanval op de top inzetten.

Jon Krakauer (1954), Amerikaanse bergbeklimmer en schrijver. Ingekort fragment uit De ijle lucht in. Vertaling Book­makers. Uitgeverij Prometheus, 1997.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden