DAGBOEKGiacomo Meyerbeer (1791-1864)

Dagboekfragment: Het landschap bij Bamberg beroert de romantische ziel

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Benedictijner klooster in de heuvels bij Bamberg.  Beeld Getty Images
Benedictijner klooster in de heuvels bij Bamberg.Beeld Getty Images

Bamberg, 13 april 1812

Vandaag bezochten we een instelling voor terminaal zieken; de directeur, een katholieke priester, is een bekende van de professor. Ik bewonderde er de brandschone kamers en zalen. Daarna bezochten we het klooster Michaelsberg, een vorstelijk complex dat nu als ziekenhuis fungeert. Vanuit de panoramazaal heb je een schitterend uitzicht op de omgeving.

Onze disgenoten aan de gastentafel waren de stalmeester van koning Maximiliaan Jozef van Beieren, kolonel Stierle, de Beierse luitenant Stader en een inspecteur van de loterijen. Na de lunch wandelden we met de dokter naar het dorpje Bug. Het landschap is er zeldzaam romantisch.

In Bug troffen we de muziekdirecteur (en romanschrijver, red.) E.T.A. Hoffmann. Aangezien hij mijn naam sinds lang kent, zoals hij zei, raakten we al gauw verwikkeld in een levendige discussie over muziek.

Na een uur gingen we terug naar Bamberg, door een heuvellandschap dat ons wederom de heerlijkste panorama’s bood.

14 april

Vanochtend om zeven uur vertrokken we naar Nuremberg, waar we om half zeven ’s avonds aankwamen. We namen onze intrek in hotel Bitterholz.

15 april

Na de lunch vertrokken we naar Fürth, om de lieve madame Königswarth te bezoeken. Ze ontving ons allervriendelijkst, maar toen ze hoorde dat ik terug naar Nuremberg wilde om Die Zauberin Sidonia te zien, was ze gepikeerd.

Giacomo Meyerbeer (1791-1864), Duitse componist. Ingekort fragment uit The Diaries of Giacomo Meyerbeer. AUPresses, 1999.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden