DagboekCharles Burney (1726-1814)

Dagboekfragment: het kleed van de Heilige Maagd, met een druppel van Haar Melk

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

De beroemde Sint Michael (1635) van Guido Reni in de kerk Santa Maria della Concezione in Rome.Beeld Getty

Rome, 30 september 1770

Vanmorgen eerst naar de St. Pieter, waar ik twee goede uren doorbracht – muziek, schilderijen, beeldhouwwerk, architectuur, het is ongelooflijk hoe deze kerk bij ieder bezoek aan schoonheid wint. Hij is zo geproportioneerd dat cherubijnen die op een afstand kleuters lijken van dichtbij reuzen zijn.

Na de maaltijd ging ik het origineel zien van de beroemde Sint Michael van Guido Reni in de kerk della Sante Concezione van de ­kapucijner monniken. Dit schilderij is in de St. Pieter in mozaïek ­gekopieerd; het engelengezicht is goddelijk en de houding is ongelooflijk bezield, hoewel het ­gezicht vrouwelijk is, zoals altijd bij geschilderde engelen.

Daarna ging ik de thermen van Diocletianus bezichtigen, waarvan de resten hebben gediend voor de Santa Maria della Angeli.

St. Johannes van Lateranen: de eerste kerk van de christelijke ­wereld. Het is een ongelooflijk rijk bedehuis, met 335 pilaren van het schitterendste marmer. In deze kerk zijn vele relikwieën: de hemden van de heiligen Petrus en Paulus, een stuk hout van het echte Kruis, stof van Christus’ gewaad, het gewaad van de Heilige Maagd, met een druppel van Haar Melk, enzovoorts. De Egyptische obelisk van deze kerk is de grootste van Rome, 140 voet hoog.

Heftige storm en regen beletten mij het Barberini en Chigi Paleis te bezoeken.

Charles Burney (1726-1814), Engels muziekhistoricus. Ingekort fragment uit Een posthoorn vol muziek. Vertaling Sas en Lucas Bunge. Oosthoek, 1970.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden