DagboekBob Haldeman (1926-1993)

Dagboekfragment: Het is tijd de huifkarren om het Witte Huis te zetten

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Stafchef H. R. Haldeman wordt gehoord tijdens het Watergate-proces. Beeld Getty
Stafchef H. R. Haldeman wordt gehoord tijdens het Watergate-proces.Beeld Getty

Washington D.C., 19 april 1973

Camp David. Ehrlichman en ik hebben er overnacht, na een nogal pijnlijk afscheids­diner met de president. Ik vermoed althans dat het zo was bedoeld. ’s Ochtends vroeg belde Kissinger. De president had hem gebeld, na het diner met Sinatra. De president zei te vrezen dat de gebeurtenissen Ehrlichman en Haldeman de kop zal kosten.

Kissinger zei dat we nu de huifkarren rond het Witte Huis moeten opstellen en vechten. Hij zei dat als dit voor ons het einde betekent, we een uitweg horen te krijgen zonder klappen op te lopen. De ene optie is dat ik vertrek omdat ik op de hoogte was. De andere omdat ik van niets wist – maar dat alleen in het geval ik uiteindelijk tóch zou sneuvelen.

Kissinger vindt dat alles op alles gezet moet worden om mij erbij te houden, en dat ik er uiteindelijk sterker uit zal komen.

Maar als het mij de kop kost, moet ik wegwezen voor de ellende begint. Het beste is nu de huifkarren in een kring te zetten, totdat de opwinding zakt.

Haldeman moet niet op één hoop worden gegooid met Magruder en we mogen Dean niet laten doodbloeden. En áls ik blijf, moet ik de leiding op me nemen.

Zo niet, dan blijft het Witte Huis lekken. Het lekken houdt op als ze denken dat ik weg ben, of als ze denken dat ik nog meedoe. Het een of het ander.

Bob Haldeman (1926-1993), stafchef van president Richard Nixon en een sleutelfiguur in het Watergateschandaal. Ingekort fragment uit The Haldeman Diaries. G.P. Putnam’s Sons, 1994.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden