DAGBOEKWillem IJsbrantsz. Bontekoe (1587 – 1657)

Dagboekfragment: ‘Hak de tros door!’ ‘Nee, niet hakken!’

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Chinese jonk.  Beeld Universal Images Group via Getty
Chinese jonk.Beeld Universal Images Group via Getty

Zuid-Chinese Zee, 1 december 1622

In de voornacht kwamen we bij laag water vast te zitten. Diezelfde nacht, bij vloed, stuurden de Chinezen twee brandende jonken op ons af. Ze dreven vlak langs de Beer, die iets boven ons voor anker lag, en een leek er recht voor onze boeg te komen, waardoor er aan boord van ons schip grote ontreddering ontstond.

Naast mij stond koopman Nieuwenroode, die zei: ‘Schipper, laat de ankertros kappen.’ Ik legde hem uit dat het niet raadzaam was om hier, vlak onder de wal, de tros te kappen, omdat we dan zeker het schip zouden verliezen, terwijl de jonk ons toch niet kon raken.

Maar volgens de koopman kon de jonk ons niet missen, en toen die steeds dichterbij kwam riep hij: ‘Hak de tros door! Hak de tros door!’ Ik riep daar tegenin: ‘Hij mist ons, niet hakken!’ Toen de koopman zag dat de maats, die al een houw in de tros gegeven hadden, daarmee ophielden, riep hij tegen mij: ‘Schipper Bontekoe, zie daar, dat is uw schuld; dat zal ik op u verhalen!’

Maar in mijn angst dat de maats alsnog de tros zouden kappen, riep ik steeds: ‘Hij mist ons! Hij mist ons! Niet hakken! Niet hakken!’ Het was waar ook, want de jonk dreef zover weg, dat zelfs onze grote ra, die dwars op het schip stond, niet geraakt werd, hoewel zijn mast veel groter was dan onze ra.

Willem IJsbrantsz. Bontekoe (1587 – 1657), Nederlandse schipper. Ingekort fragment uit Het Journaal van Bontekoe, hertaald door Thomas Rosenboom. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2001.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden