Dagboekfragment Jan Drewes (1672)

Dagboekfragment: Groningen heeft het beleg doorstaan

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Groningen in de ochtendzon, 2019. Beeld EPA / Seise Veentra

Groningen, 28 augustus 1672

Toen op zaterdag in de morgenstond nog geen kanon- of musketschot gehoord was, ging men zich ervan vergewissen hoe daarbuiten de toestand van de vijand was. Men bevond dat zowel de Munstersen als de Keulenaren vertrokken waren, er was in de loopgraven althans niemand meer te zien.

Van de batterij was het kanon weggevoerd. De kanonniers op de stadswal hadden bij het aanbreken van de dag een aangelegde gang gezien openbarsten, waardoor planken, bossen rijshout en schoppen door de lucht vlogen.

Raadsheer Conders en enige anderen waren als eersten buiten en hebben de loopgraven bekeken. We namen nog brandende lonten weg, zagen tien à twaalf naakt uitgeschudde doden liggen en troffen overal kogels van 24, 16 en 6 pond die waren achtergelaten.

In de namiddag werden enige compagnieën infanterie erop uitgestuurd om de belegeringswerken van de vijand te slechten. Bij de Galgenberg kwam het tot een treffen met cavalerie die tot drie keer aanviel, maar door onze musketten en het kanon op de stadswal werd teruggedreven. Een overste in een met zilver versierd kostuum werd door een schot getroffen en zich vooroverbuigend viel zijn hoed op de grond, maar nadat die hem door een lakei weer was aangereikt, viel hij zelf op de grond en bleef daar liggen.

Zo is dus de vijand dit beleg begonnen met pittige gevechten en heeft het voortgezet het werpen van vurige projectielen, om ten slotte in schande te vertrekken.

Ingekort fragment uit Jan Drewes: Uitgebreid dagboek van het beleg van Groningen in 1672. Brave New Books, 2015.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden