dagboekSarah Morgan (1842-1909)

Dagboekfragment: Gezin op drift in de Amerikaanse Burgeroorlog

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Baton Rouge, Louisiana, ca. 1865. 


 Beeld Corbis via Getty Images
Baton Rouge, Louisiana, ca. 1865.Beeld Corbis via Getty Images

Clinton, Louisiana, 30 augustus 1862

Nog steeds geen zicht op onderdak, dus we blijven hier. Ik heb nooit eerder in een huis zonder veranda gewoond en ik kom er nu achter hoe onaangenaam dat is. Ons onderkomen bestaat uit twee kamers aan weerszijden van een gang die zo breed is als de voordeur, met een heel laag ­plafond, zonder ramen en vol in de zon.

We slapen met z’n allen op de vloer, met onze kleren in de koffers. Vandaag eten we voor het eerst met mes en vork, maar de ­tafel blijft een enkele houten plank. Ik vind dit huis verstikkend, het is allemaal zo benauwd.

De ingang is meer dan dertig centimeter onder straatniveau, aan de achterkant leidt een lange trap naar de binnenplaats. De stad is een en al heuvel, best schilderachtig, maar God verhoede dat ik hier zou moeten wonen.

Miriam wil hier graag blijven, ze is zelfs vol van dat vieze, kale pension zonder zonwering dat we de eerste nacht passeerden, waarom is mij volstrekt onduidelijk. Ik haat dit duffe stadje, ik ­verkies de eenzaamheid, waar ik onbespied kan doen wat ik wil.

Hier worden we herkend door mensen die ik niet ken. ‘Daar heb je de jongedames van Morgan’, hoor je aan alle kanten. Was ik maar thuis! Zal ik Baton Rouge ooit weer zien? God geve dat het niet lang meer duurt!

Sarah Morgan (1842-1909), dochter van een rechter in het Amerikaanse Zuiden. Ingekort fragment uit The ­Civil War Diary of a Southern ­Woman. Touchstone, 1991.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden