DagboekfragmentJoseph C. Grew (1880-1965)

Dagboekfragment: Gepijnigd gekreun tijdens de militaire parade in Istanboel

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Turkse artillerie verlaat Constantinopel, 1915.Beeld Print Collector / Getty Images

Istanboel, 29 oktober 1927

De Turkse nationale feestdag. Om twee uur troffen we elkaar in vol ornaat (ik in rokkostuum) voor de receptie van de Gazi. Om half drie werd iedere diplomatieke vertegenwoordiging separaat door de Gazi ontvangen. Ik hield mijn felicitatiespeechje, stelde mijn staf­leden voor en ging naar de tribune waar de ambassadeurs plechtig bijeen op de eerste rij ­zaten: Souritz, de Japanse ambassadeur Torikichi Obata, de Franse ambassadeur Emile Daeschner, Sir George Clerk en ik zelf.

Daeschner en Clerk, beiden onder het goudborduursel en met de traditionele monocle, zagen er ­gedistingeerd uit, geflankeerd door de glanzende satijnen revers van kameraad Souritz en mij. ‘Vive la France!’, werd er geroepen toen Daeschner ten tonele verscheen, waarna iemand er ‘Vive l’Amerique aussi’ aan toevoegde.

Nadat de laatste functionaris was ontvangen, kon de parade ­beginnen. Drie regimenten infanterie, cavalerie en artillerie trokken langs; getaande, kaarsrechte jongemannen, die een betere ­indruk maakten dan de officieren, hoewel die schitterende paarden hadden. Alle passeerden in ­paradepas (de paarden, niet de mannen).

Onderwijl zorgde een militaire kapel tegenover onze tribune voor begeleidende marsmuziek, bestaande uit één Turkse mars die zo vaak werd herhaald dat ik bang werd dat ik de melodie nooit meer uit mijn hoofd zou krijgen. Na de zoveelste herhaling begonnen ­diplomaten gepijnigd te kreunen.

Joseph C. Grew (1880-1965), Amerikaans diplomaat. Uit Turbulent Era – A Diplomatic Record of Forty Years. Hammond, Hammond & Co; 1953.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden