Dagboek Herman Vuijsje (1946)

Dagboekfragment: Geen gelijkheid zonder ongelijkheid op Cuba

Militaire parade op Cuba. Beeld Corbis/VCG via Getty Images

Cuba, 28 maart 1977

Op 28 maart zie ik het Cubaanse ­leger vreedzaam in actie, als Juan Marinello met veel militair eerbetoon wordt begraven. Schuin achter ons staan drie officieren bij een legerauto; een vierde is erin blijven zitten. Ze kijken onbewogen voor zich uit, door zonnebrillen waarboven een zakelijke coiffure, bekroond door petten met enorme kleppen.

Ik ben in het gezelschap van de 20-jarige Carmen, enthousiast revolutionair en overtuigd communiste. Het militaire vertoon maakt op haar geen akelige indruk. Het is mooi, goed georganiseerd allemaal. Ze gaat ook graag naar parades kijken, voegt ze eraan toe.

Als de plechtigheid is afgelopen, vestig ik haar aandacht op de lange rij bussen die de militairen van de erewacht en de bewaking komen ophalen. Nog nooit zag ik op Cuba (behalve de speciale toeristenbussen) zulke mooie, luxe, schone bussen. Ze antwoordt niet dat het leger op Cuba nu eenmaal erg groot, duur en belangrijk is, maar zegt lachend: ‘Alle bussen op Cuba zijn gelijk.’ En reageert niet-begrijpend op mijn gemompelde antwoord dat sommige bussen me toch gelijker toeschijnen dan andere.

Complete gelijkheid tussen alle mensen is een van de belangrijkste doeleinden van de Cubaanse Revolutie. Dat leidt soms tot paradoxale situaties, omdat tegelijkertijd bepaalde vormen van ongelijkheid worden beschouwd als onontbeerlijk voor het voortbestaan van de Revolutie.

Herman Vuijsje (1946), Nederlandse socioloog. Ingekort fragment uit De brave revolutie. Wereldvenster, 1978. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden