Dagboekfragment: Fransen sterven liever dan zich over te geven aan de Nederlanders

Sigismund van Heiden Reinestein

Landrecies, 27 april 1794

In de ochtend komt een trompetter aan, vergezeld van een officier die is opgedragen de stad Landrecies te gelasten zich over te geven aan de overwinnende legers van Zijne Doorluchtige Majesteit (stadhouder Willem V, red.).

De erfprins draagt dientengevolge kwartiermeester-generaal Bentinck op zich daarheen te begeven, voorafgegaan door de trompetter, en een bevelschrift te overhandigen waarin de stads-commandant op de hoogte wordt gebracht van de overwinning, van de daaruit voortvloeiende gevolgen voor de belegerden, die door zich over te geven verdere verwoesting en bloedvergieten kunnen voorkomen.

De kwartiermeester vervult zijn opdracht, men laat hem geblinddoekt toe op het glacis en na gehouden krijgsraad antwoordt de commandant dat zij eendrachtig hadden besloten dat ze, daar zij hadden gezworen in vrijheid te leven of te sterven, zich liever lieten bedelven onder de as van hun stad dan zich over te geven aan de vijand en dat ze weliswaar de feitelijkheid van de behaalde overwinningen erkenden, maar daarin een beweegreden zagen zich tot het uiterste te verdedigen. Waarop de kwartiermeester vertrekt en het bombardement wordt hervat.

Tegen de avond verdubbelt het vuur van de belegeraars in alle hevigheid en de stad wordt op meer dan één plaats in brand geschoten.

Sigismund van Heiden Reinestein (1740-1806), adviseur van Willem V. 
Ingekort fragment uit Jan K.H. van der Meer: Vanuit de koets bekeken. Van Gorcum, 2013.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden