DagboekVaandrig

Dagboekfragment: Er vallen harde klappen op pakjesavond

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Stanislau, 5 december 1942

Voordat we naar Eetzaal A gingen, waar het feest gevierd zou worden, veegden we de kamer aan, plaatsten de tafels aaneen en gooiden er dekens overheen. 7 uur gingen we naar beneden, overste De Jong, adjudanten Kist en De Man.

Sint Nicolaas was Menno. Een knalrode deken om z’n schouders, Kriegsgefangen op z’n bordpapieren mijter. Hij zeide getracht te hebben door het prikkeldraad te dringen maar dat dat met grote moeilijkheden gepaard ging. Het was niet zo de mijter op, maar sodemieter op.

Menno speelde zijn rol buitengewoon goed. Per kameroudste werden zakken met cadeautjes uitgereikt. De gedichten waren zeer goed. Echter niet voor te lezen in gezelschap van Dames. We bleven in de beste stemming nog een half uur doorzingen.

Om 9.15 zou er een defilé plaatsvinden. Onderweg in de gang kwamen ze een paar heren tegen die zeiden: ‘Jullie weten niet wat je begint. Alle Sinterklazen worden afgetuigd zodra ze binnenkomen.’ Dat was voor hun geen bezwaar. Vier gingen er voorop en baanden een weg. Reeds vielen er klappen. Er schenen plusminus 25 Sinterklazen te zijn. Twee, drie aanvallers doken op elk der bewakers. Benen en armen maalden en trapten. De baard vloog weg, z’n mijter afgeslagen, z’n staf brak. Er werd hard en raak geslagen.

Het doel was geslaagd: een schitterend feest, terwijl niemand op dezen dag de tijd werd gelaten in een hoekje te gaan zitten denken aan Holland...

Vaandrig (23 jaar) in Duits krijgsgevangenkamp. Ingekort fragment uit Dagboekfragmenten 1940-1945. Martinus Nijhoff, 1954, herdrukt 1985.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden