dagboekTim Severin (1940-2020)

Dagboekfragment: een weerbericht om bang van te worden

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Tim Severin in 1980, met een model van de traditionele dhow waarin hij dat jaar de reis van Sinbad de Zeeman, van Oman naar China, probeerde te herhalen. Beeld Getty Images
Tim Severin in 1980, met een model van de traditionele dhow waarin hij dat jaar de reis van Sinbad de Zeeman, van Oman naar China, probeerde te herhalen.Beeld Getty Images

Atlantische Oceaan, 20 mei 1977

Om 6 uur 20 ontvingen we een zwak signaal van Prins Christianssund: het was een weerbericht en precies zo een waar ik bang voor was: we kregen zuidwesterstorm, windkracht 8 tot 9, met snelheden van 75 kilometer per uur.

We hadden de waarschuwing nauwelijks nodig. Alle tekenen wezen erop dat we zwaar weer tegemoet gingen. En inderdaad, binnen het uur waren we al aan het worstelen met het grootzeil, eerst om het te reven, daarna om het te strijken en vast te binden.

Alleen het kleine voorzeil blijft bijstaan om ons nog enige vaart te geven en de roerganger de mogelijkheid te geven nog iets te sturen – terwijl rondom ons de steeds hogere zeeën begonnen te breken en over te slaan.

Terwijl we bezig waren met het grootzeil werd het duidelijk dat we te laat waren met één voorzorg. We hadden het zware zijzwaard al in moeten halen.

Elke keer dat de kont van het schip door de windkracht neer­gedrukt werd, sneed het voorste eind van het zijzwaard in zee en spoten er grote hoeveelheden ­water de boot in. Binnen tien minuten stond het water hoger dan de vlonders en George en ik konden voelen hoe de boot steeds logger werd.

De riemen waarmee het zwaard vastzat stonden strak door de enorme druk en de knopen weerstonden onze pogingen ze met marlpriemen los te maken.

Tim Severin (1940-2020), Britse schrijver en avonturier, voer in een open leren boot van Ierland naar Newfoundland. Ingekort fragment uit De Brendan Expeditie. Arena, 1999.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden